неделя, 2 декември 2007 г.

ДИКТАТОРИ И ИМУНИТЕТ

ДИКТАТОРИ И ИМУНИТЕТ:
Войната в Югославия поставя с пълна сила въпроса за имунитета,с който се ползват държавните глави.Конвенциите и националните конституции трябва да бъдат променени., включая и българската конституция,която създава привилигирована каста с имунитет-Президент,депутати,магистрати.Наличието на така наречения имунитет е дискриминация спрямо обикновените хора.С какво тези дами и господа заемащи тези постове са нещо повече та се ограничава възможността да бъдат разследвани и съдени за извършени престъпления.
За зверствата извършени в Косово,Босна освен преките извършители несъмнено вина носи и човека издал заповедите за изселване на албанци и босненци и тяхното ликвидиране-Милошевич.
Пред ОНН с пълна сила стои въпроса за създаването на специализирана, международна, световна съдебна инстанция за съдене на бивши и настоящи държавни глави.Престъпления на диктатори като Милошевич,Пиночет,Фидел Кастро,Ким Чен Ир,Кадафи,Садам Хюсеин и многобройните африкански,арабски и азиатски диктаторчета не може да останат ненаказани.
Трябва да се създаде страх в бивши и настоящи държавни глави за извършеното от тях по време на мандата им.Такъв страх може да създаде само един международен съд пред когото да може да се води и задочно производство т.е. без присъствието на подсъдимия,като всички държави членки на ОНН се задължат при възможност да задържат осъдения и да го предадат за изтърпяване на присъдата.Делата трябва да могат да се водят и от частни лица /бежанци репресирани от режима,например/,освен от прокурори.В залавянето на тези диктатори може да се включи и ИНТЕРПОЛ.
Има ли смисъл народите да страдат,както в случая със сърбите,а САЩ да обявяват че били подписали конвенция ,която забранява задържането и ликвидирането на държавни глави извършили престъпления срещу човечеството.Това е смешно .Може да измират от бомбардировките невинни хора,а виновника не може да бъде пипнат с пръст.Лица като по горе изброените заслужават по един куршум в главата ,за да могат техните народи да живеят нормален живот.
Дискусиите на Запад се увеличават и момента,в които ще бъде създаден такъв Световен съд наближава.Убеден съм че появата му ще има положителен ефект за демократизацията на държавите по света./Няколко години по късно една от грешките във външната политика на Буш е позицията му по въпроса за международния съд./.
Войната в Югославия освен защитата на човешките права имаше и друга под цел – присъединяването на Балканите към европейските процеси т. Е. Към интеграция в ЕС.
Много българи казват”ама как ще се присъединим към ЕС ,та те не ни искат,ние сме бедните роднини”.Това е опростенческо мислене.ЕС има интерес от увеличението на своите размери – това са нови територии,природни богатства,пазар от 50 млн. Население за европейските компании,нови 50 млн. Данъкоплатци от Югоизточна Европа.Но това не е присъединяване на нови колонии,а приемане на нови равноправни партньори.Това е така защото каквито права имат френските компании и французите такива ще имат и българите и българските компании.Ако ЕС има желание да бъде глобален конкурент на САЩ то трябва да се разширява.
ЕС е равноправна общност на многообразието,на богатата палитра от цветове ,култури, езици и религии, а не на еднообразието – една народност европейската,на един език,на насилствено претопяване на отделните култури.
На това ЕС се опитва да ни научи и нас самите,защото не може съюза да е многообразен а държавите членки не.В България трябва да уважават останалите култури и религии.Българина не само трябва да уважава ромската,турската,арменската,еврейската култури но и да ги развива като свои.България трябва да поддържа турските исторически и религиозни паметници,да развива турското самодейно и културно творчество,защото то е част от световното културно наследство.Турците са български граждани със същите права като всички останали.Културите на малцинствата са плюс към националната ни култура.
Туристите в България особено от арабските страни биха идвали да видят храм-паметник”Ал.Невски”,но също така и многобройните средновековни джамии в страната,които са в окаяно състояние,неподдържани като че не са част от културата на България.България трябва да е майка на всички,а не мащеха за една част от българските граждани.

Няма коментари: