неделя, 2 декември 2007 г.

САЩ и ЕС. ГЛОБАЛИЗАЦИЯ

САЩ – ЕС:
Веднага след края на втората световна война когато цяла Европа е разрушена,включително Русия и Япония единствения цъфтящ континент е Северна Америка.САЩ дават повече от половината от световния брутен вътрешен продукт.Тази най-велика държава в световната история подема план да не допусне никога повече нов тоталитаризъм да превземе Европа.Планът „Маршал” се оказва ефикасен инструмент срещу надигащите се леви комунистически движения в Италия и Франция.Така западна Европа бе възстановена и предпазена от една нова утопия-комунизма.Остана континента да бъде предпазен и от нови вътрешни военни конфликти средство за това се оказа НАТО и ЕИО .На 25 май 1957г със подписването на Римските договори седем държави създават европейските общности,днес ЕС има 15 държави.
Чрез свойте протежета в Европа САЩ поставиха началото на създаването на свои образ и подобие,създаването на Съединени Европейски Щати. Американските ценности за свобода и демокрация въплатени в най-старата конституция в света,бяха пренесени на европейския континент и станаха стабилната основа на новото образование.
Подписването на Римския договор поставя едно ново начало в историята на човечеството.Това е ново летоброене,нова ера.Мирното обединение на народи и държави,падането на границите,свободното движение на хора,стоки и капитали е нещо невиждано дотогава.Създаването на наддържавна общност,при което европейските държави отдават част от националния си суверенитет е бъдещето към което върви човечеството и то с много бързи темпове.
На обикновения българин бих казал,че ЕС е нова държава със столица Брюксел и 15 области-отделните държави.Един ден България също ще стане провинция в европейската държава.
Две други международни организации-американско дело Обществото на народите и Организацията на обединените нации не оправдаха гласуваното им доверие,през повечето време стояха блокирани поради факта че се състояха от държави изповядващи различни ценности:демокрация,комунизъм,ислям.В ЕС такъв разнобои на ценности липсва.ОНН поставя на първо място националния суверенитет. ЕС освен съюз на държави е съюз на хора, граждани, на мултинационални компаниии, на граждански образования /”гриинпис”,”лекари без граници”, организации за човешки права и т.н../
В САЩ различните европейски народности живеят пръснати по територията на тази световна държава,докато в ЕС хората от една народност все още живеят компактно на територията на своята държава.Но свободното движение на хора все повече ще доведе до смесване на отделните народности и размиване на националните граници.Един немец който всяко лято почива в Испания има голяма вероятност да се ожени за испанка .Децата от този брак ще са европейци,те ще знаят поне два езика.
След падането на границите в Западна Европа е напълно възможно един белгиец, да живее в Франция и да работи в Германия в пограничните области. Според европейското законодателство белгиецът ще гласува на местни избори във Франция,макар да не е французин.Той може да гласува за европейски Парламент във Франция за кандидат испанец,кандидатирал се във Франция.Ако гръцки гражданин има проблеми в някоя африканска държава, но Гърция няма посолство в нея,той може да иска защита от която и да е страна членка на ЕС,например Франция.
В крайна сметка за какво са държавите едни изкуствени образования създадени да разделят хората и да ги насъскват едни срещу други.Когато Франкската държава се разпада и наследниците на Карл Велики си разпределят Западна Европа тези владетели искали повече власт ,територии,богатство и те започнали да воюват срещу братята си Така хората изкуствено били сепарирани в отделни общности,насъсквани едни срещу други.Воденето на многобройни войни отчуждило отделните съставки на тази нехомогенна общност окончателно обособило нови народи със собствен език и култура.
Днес в края на 20 век Западна Европа се опитва да поправи грешката на Карл Велики,като се опитва да събере отново парчетата на онова цяло.
Основен недостатък който се изтъква на ЕС е обезличаването на отделните народи в рамките на цялото .Обезличаване бихме имали в рамките на една империя,където съответната култура и народ доминират /Византия, Османската, Руската империя/. Напротив членството в ЕС допълнителна дава сила и престиж на съответния народ и култура,чувствайки подкрепата на съюза.ЕС не е империя в която да има господство на една народност над друга /гръцка, руска и т.н./ това е съюз между отделни народности със свои култури.От сблъсъка и взаимодействието на тези култури неминуемо ще се роди една нова европейска култура но тя не изключва френската, италианска, испанска и т.н. култури.
Нова Европа не е Европа на еднообразието/Европа на Хитлер и Сталин/ а Европа на многобразието,на много етноси,езици,репигии които ще създадат европейска култура,а може би и език най-вероятно възоснова на английския език.
След разширението нова обединена ЕВРОПА би имала 40 държави,изключвам Беларус и Русия за сега..Това е пазар по-груби изчисления от над 600 млн. Души, за сравнение САЩ-290 млн.,Русия-130 млн.Така ЕС се превръща в третата по население държава в света след Китай и Индия .Така детето –ЕС ще изпревари своя родител-САЩ и ще се превърне във водещата световна икономическа,политическа и военна сила.Това е огромен пазар основаващ се на свободното предприемачество и конкуренция.Неминуемо европейските компании ще изместят американските и японските по всички възможни показатели.
Възможност за Япония да запази водещите си позиции в света е интеграцията в Югоизточна АЗИЯ,но народите от региона помнят втората световна война,интеграционните процеси са слаби, липсват общи институции,не всички държави са демокрации,поради островността на държавите контактите не са на нужното ниво, населението е слабо образовано за да разбере предимствата на интеграцията.
Американската алтернатива е интеграцията в района на Северна и Южна Америка. Страните са си поставили за цел да създадат общ безмитен пазар до 2005 или 2010 г нещо което ЕС има от 1968г.Липсва институционалната рамка,липсва общо законодателство като в ЕС.Основния недостатък е страхът на Латинска Америка от икономическо господство на САЩ ,нещо което в икономически по-изравнени държави като Германия,Франция,Италия и Великобритания не е така силен.
Европа води с едни гърди пред другите региони в областта на интеграцията ,а това неминуемо ще ги доведе и до икономическо и политическо водачество.
Какво би станало след обединението на Европа.Спомням си за един разговор по националното радио в него един алжирец изказваше съжаление че страната му е извоювала независимост от Франция .Ако това не се бе случило то той би имал френско гражданство и би живял в една високо развита евро-африканска държава. А след независимостта си страната се е впуснала в кръвопролития, режими, ислямски бунтове и сега живее в западаща африканска държава. Разказвам този случай за да стане ясно че европейското разширение няма да приключи с границите на Европа.
Сигурен съм ,че тези носталгични нотки са силни на целия Африкански континент, който получи след независимостта си само глад, нищета, междуплеменни, етнически кръвопролития и военни режими .Връзките на тези бивши колонии със метрополията е изключително силна,в почти всички държави френския или английския са официални езици.Голяма част от емиграцията в Европа е точно африканска,а не от източна Европа. Националните отбори по футбол на Франция, Англия, Холандия са от африкански емигранти.
Африканските народи с радост биха прегърнали европейските демократични ценности,така както това прави Източна Европа и биха се присъединили към семейството на една нова евроафриканска общност като равноправни народи,а не като колонии каквито са били в миналото.
Русия и Беларус също са възможни кандидатки за тази общност,самата Русия е цял континент по-голям от Африка. Със своите огромни ресурси тя би дала тласък на създаването на огромни мултинационални компани способни със свои средства да строят космически кораби и да колонизират Луната и Слънчевата система.Дано съм жив да го видя.
САЩ и ЕС са двете страни на една монета.Съзирането на разрив между тези два гиганта е илюзорно.Естествено конкуренция за пазари между европейски американски компании винаги ще има,както има съревнование между европейски компании,между търговски дружества от една държава.Това не може да доведе до разделение в Европа или в трансатлантическите връзки.В основата на Америка и Европа стоят еднакви ценности.Разширяването на влиянието на Европа води до разширяване на обхвата на тези ценности ,до разширяване на обхвата на американското влияние.Положението на Америка е същото. Политиката във всяка демокрация е функция на икономиката,така че ако се появи временно противоборство между Европа и Америка то ще е заради икономически интереси/както се случи в Ирак/.
Вероятно в бъдеще САЩ и Европа ще станат основа на ново световно управление,възможно е членство на САЩ и Канада в ЕС.Нима връзките на западно европейските държави не са по-тесни със Северна Америка отколкото със източноевропейските държави.Но това включване сега би довело до поглъщането на по-малките европейски компании от американските им събратя,надеждата е че след разширението на изток европейските компании ще могат да издържат на американска конкуренция.
Но Америка се опитва тя сама да бъде притегателен център създавайки НАФТА-северноамериканската зона за свободна търговия.Но този съюз с Мексико и Канада няма общи институции,обща валута, законодателство, съдебна система нещо което в Европа е факт.
Според европейското законодателство при преследване на престъпник полицейските сили на една държава спокойно могат да минат границата на друга страна членка и да продължат гонитбата. В бъдеще се предвижда създаването на европейска армия в лицето на Сили за бързо реагиране.
Тласък на интеграцията на американския континент може да даде евентуалното приемане на долара за парична единица в Аржентина./по-късно това стана в Еквадор/,но и да се случи това положително явление,то ще бъде единичен случай,а не масова практика.,докато в Европа имаме обединение на 12 европейски валути и готовност на още десетина за присъединяване.
Под влияние на Испания и Португалия Латинска Америка може да изяви желание за по тясна интеграция с Европа,имайки предвид тесните езикови и културни връзки по между им.

Няма коментари: