понеделник, 24 декември 2007 г.

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ:
Ще направя паралел между две събития –войната в Югославия и Земетресението в Турция. Войната започна с един див ужас в нашите медии ,който непрекъснато ескалираше. Основния припев беше “избиват братята сърби – как може така”.За българските медии беше подробност “братята“сърби поддържат един режим ,които водеше нацистка, расистка политика на чиста нация.Това бе подробност за българските медии.Войната свърши. Официалните данни на Белград сочеха 1 500 убити военни и цивилни.Българския народ показа своите славянофилски, топли чувства към един народ които не го заслужава.
Земетресението в Турция ,както и войната бе новина номер едно за СNN.Америка и целия свят изрази болка и състрадание със пострадалите от това природно бедствие.В България медиите запазиха присъствие на духа.За тях това събитие като че ли не ставаше на българската граница ,а на другия край на света.След първите два дни жертвите минаха няколко хиляди души /а не след един месец бомбардировки/.Между събитията от другия край на света радиото и телевизията съобщаваха че имало някакво земетресение в Турция.Вестниците не пуснаха извънредни броеве,а щяха да спечелят от разпространението им в смесените райони.Върха на наглостта бе “спокойно няма български граждани пострадали от земетресението.”Това бе съобщение на Външно министерство широко тиражирано от националните медии.Как може да се твърди че няма пострадали български граждани и това да не прави впечатление на никои в първите дни след като поне 600 000-700 000 български турци депортирани от Живков живеят в района на земетресението ,поне половината от тях имат двойно гражданство.В България има поне още толкова от това малцинство и почти всеки има роднина преселил се в Турция след етническата чистка от 1989г.Мога да си представя притеснението от неизвестността ,от липсата на информация за техните близки ,добре ли са;как са;живи ли са.За българските медии най-важния въпрос бе как българската химическа и строителна индустрия може да се възползва от положението,колко бавна била реакцията на турските власти и колко некадърно е строено.Демек сами сте си виновни.
Американския посланик веднага изчисли 34 американски граждани с мюсюлманско вероизповедание регистрирани в Измит и около 4 000 в Истанбул и че няма пострадали сред тях.Американското правителство се интересува за всички свои граждани по света независимо дали са християни,мюсюлмани,будисти и т.н.
Затова едни нации са велики ,а населението на България непрекъснато ще намалява с емиграцията на младите,с изселването на турци и роми,отхвърлени от мнозинството.
Българския народ отказа състрадание и съчувствие на един народ пострадал от природно бедствие само защото са мюсюлмани,и оказа такова на православен народ който не го заслужаваше.

Няма коментари: